Słodki symbol wakacji – skarpetki w truskawki
Latem stawiamy na owocowe skarpetki, a wśród nich królują słodkie skarpetki z truskawkami. Do wyboru masz m.in. kolorowe skarpetki nie do pary i śmieszne stopki. Nie ma chyba bardziej wakacyjnego owocu niż truskawka. Już sam jej zapach potrafi przenieść w czasie do beztroskich lat dzieciństwa — do chwil spędzanych na działce u dziadków, gdzie jedynym zmartwieniem było to, czy zdążysz zjeść kolejną porcję truskawek przed kolacją. Czerwone, błyszczące, lekko ciepłe od słońca – truskawki to prawdziwe złoto letnich miesięcy. Pojawiają się w sklepach i na targach już w maju, ale swój pełny smak osiągają na przełomie czerwca i lipca. To wtedy są najsłodsze, najbardziej soczyste i... najszybciej znikają z koszyka. Zjadane garściami, miksowane z jogurtem, ukryte pod bitą śmietaną lub zmienione w pachnący dżem – truskawki potrafią dostosować się do każdej formy. A mimo to, najlepiej smakują po prostu „na surowo” – prosto z krzaka, jeszcze z drobinkami ziemi na skórce. Co ciekawe, truskawki są nie tylko smaczne, ale też pełne wartości odżywczych. Bogate w witaminę C (mają jej więcej niż cytryny!), antyoksydanty i błonnik, wspomagają odporność, trawienie i ogólne samopoczucie. Dodatkowo mają bardzo mało kalorii, co czyni je idealną przekąską dla tych, którzy latem próbują „złapać formę”. Nie można też zapominać o ich właściwościach przeciwzapalnych i korzystnym wpływie na serce. Czy to nie niesamowite, że tak mały, niepozorny owoc skrywa w sobie tyle dobra?
Truskawkowe szaleństwo w kuchni
Chociaż zjedzenie truskawki prosto z krzaczka to klasyka, warto czasem pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty. Truskawki doskonale odnajdują się w wielu potrawach – nie tylko tych słodkich. Oczywiście, nikt nie odmówi klasycznego sernika na zimno z truskawkami, naleśników z truskawkowym musem czy kruchej tarty z waniliowym kremem i świeżymi owocami. Ale czy próbowałeś kiedyś połączyć truskawki z serem pleśniowym i rukolą? Albo z grillowanym kurczakiem w sałatce, skropionej octem balsamicznym? Brzmi niecodziennie, ale smak potrafi pozytywnie zaskoczyć – zwłaszcza latem, gdy szukamy lekkich i odświeżających dań. Truskawki nadają potrawom nie tylko koloru, ale i naturalnej słodyczy, która potrafi zrównoważyć wyraziste składniki. Moda na truskawki nie przemija. Co roku w sezonie internet zalewa fala przepisów, zdjęć i kulinarnych inspiracji z tym czerwonym owocem w roli głównej. Pojawiają się lemoniady truskawkowe, sorbety, smoothie bowls, a nawet... truskawkowe pizze. W social mediach nie brakuje też wyzwań typu „7 dni z truskawkami”, gdzie blogerzy kulinarni codziennie publikują nowe przepisy z wykorzystaniem truskawek w najróżniejszych formach. I chociaż moda się zmienia, jedno pozostaje niezmienne – miłość do tego owocu. W końcu truskawka to nie tylko smak – to emocje, wspomnienia i lato zamknięte w kształcie małego serca.