Kolorowe skarpetki spaghetti

Kategorie : Blog , Okazje , Trendy

Włoskie skarpetki spaghetti

Skarpetki z jedzeniem mają specjalne miejsce w naszym sercach. Już samo spojrzenie na kolorową parę sprawia, że nabiera się ochoty na przyrządzenie swojego ulubionego dania. W naszych zbiorach coś dla siebie znajdą zarówno miłośnicy tradycyjnych polskich smaków, jak i entuzjaści kuchni śródziemnomorskiej i zwolennicy deserów. Przed sezonem grillowym z pewnością warto wyposażyć się w szalone skarpetki z kiełbaskami. Tak wyjątkowy dodatek bez wątpienia uczyni z Ciebie gwiazdę wieczoru. Tłuste potrawy należy czymś przepić, w związku z czym idealnie sprawdzą się skarpetki z piwem. Co najlepsze, możesz zdecydować się na obie pary i stworzyć z nich całkiem nowy zestaw, idealnie pasujący na letnie spotkania z przyjaciółmi. Jeżeli wolisz lekkie dania, polecamy skarpetki nie do pary z sałatką warzywną oraz skarpetki z krabami. Obie pary powinny skraść serca miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Na deser zostawiliśmy królową polskich deserów. Skarpetki z szarlotką są idealnym dodatkiem niezależnie od wieku. Już sam ich widok sprawia, że w głowie pojawiają się najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa, kiedy mama w niedzielne popołudnia wołała wszystkich domowników na świeżo upieczone ciasto. Niezwykle apetycznie wypadają również skarpetki ze spaghetti bolognese.

Idealne spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese jest jednym z tych uniwersalnych dań, które cieszą się uznaniem niezależnie od klimatu czy miejsca na świecie. W czym tkwi tajemnica aromatycznej potrawy? Z pewnością znaczenie mają wyśmienite składniki, wśród których prym wiedzie charakterystyczny długi makaron. Źródło białka stanowi mięso mielone, najczęściej stanowiące mieszankę wołowiny i wieprzowiny. Nie może się też obyć bez warzyw, w tym oczywiście pomidorów, ale także cebuli, czosnku, selera i marchewki. Przeważnie smak dania jest podbijany oliwą, ziołami i winem. Bolognese w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza „pochodzący z Bolonii”. Już sama nazwa dania wskazuje więc na miejsce, z którego się wywodzi. Bolonia jest malowniczym miastem położonych na północy Włoch. Początkowo danie zasłynęło jako ragu alla bolognese, mające bardziej formę mięsnego sosu niż znanej obecnie potrawy. Z czasem przepis ewoluował, a jego popularność wyszła poza ramy kraju. Kto wie, może skarpetki bolognese staną się dla Ciebie inspiracją do przyrządzenia własnej wersji aromatycznego dania.

Dodaj komentarz