Czekoladowe skarpetki

Kategorie : Blog , Trendy

Słodkie skarpetki z czekoladą

Ciężko oprzeć się czekoladzie. Jest słodka, aromatyczna, a do tego posiada w sobie wiele drogocennych właściwości. Każdy entuzjasta łakoci z pewnością zapała miłością do naszych czekoladowych skarpetek. Z takim dodatkiem wszystkie ciastka i słodycze smakują jeszcze lepiej. Do wyboru otrzymujesz m.in. skarpetki w ciasteczka czekoladowe oraz skarpetki z lodami czekoladowymi. To idealne modele nie tylko na kwiecień, ale także na każdy inny miesiąc. Czekolada znana jest przede wszystkim ze swojego wyjątkowego smaku, ale czy wiesz, że posiada ona wiele niesamowitych właściwości? Jest świetnym wyborem m.in. podczas wakacji. Ziarna kakaowca nadają skórze zdrowego blasku, a ponadto chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV. W niemieckim Universität Witten-Herdecke dokonano ciekawych obserwacji. Stworzono grupę badawczą złożoną z kobiet. Następnie Panie podzielono na dwa zespoły. Jeden przez 12 tygodni przyjmował kakao z wysoką zawartością flawonoli, natomiast drugiemu przypadło kakao o niskiej zawartości substancji. Jakie były rezultaty? Kobiety z pierwszej grupy miały aż o 25% mniejszy rumień, natomiast u Pań z drugiej grupy nic się nie zmieniło. Flawonole, zawarte w czekoladzie, posiadają wiele drogocennych właściwości. Przede wszystkim poprawiają nawodnienie skóry, a do tego mają wpływ na zwiększenie gęstości i grubości komórek skóry. Właśnie dlatego, gdy chcesz się zdrowo opalić, najlepiej sięgnij po gorzką czekoladę.

Czekoladowe skarpetki i tajemnica Azteków

Niezwykły smak i aromat czekolady doceniali już Majowie oraz Aztekowie. To właśnie im zawdzięczamy nazwę tego rarytasu. Jeden z mitów głosi, że aztecki bóg wiatru, nieba i ziemi, Quetzalcoatl, szukał sposobu na wzmocnienie się przed przystąpieniem do tworzenia świata. Wybrał właśnie napar z czekolady. Od imienia boga przysmak był początkowo nazywany cacahualt, co później przemianowano na chocolatl, tłumaczone w języku Azteków jako gorąca ciecz. Legenda głosi, że Montezuma II, czyli władca Azteków, wypijał wielkie ilości płynnej czekolady. Jej smak był bardzo intensywny i gorzki. Zarówno władca, jak i jego poddani wierzyli, że trunek ma niezwykłą moc dodawania energii. Współczesne badania potwierdzają, że Aztekowie mieli wiele racji. Jedną z niesamowitych właściwości czekolady jest zwalczanie zmęczenia oraz podnoszenie odporności organizmu. Naukowcy z Hull York Medical School przeprowadzili badanie, w którym sprawdzali wpływ czekolady na osoby cierpiące na zespół chronicznego zmęczenia. Wyniki nie pozostawiły wątpliwości, że regularne spożywanie niewielkiej ilości gorzkiej czekolady niweluje stałe uczucie zmęczenia. W jaki sposób czekolada podnosi odporność? Substancja wpływa korzystnie na krążenie krwi, dzięki czemu organizm jest dobrze dotleniony, a w rezultacie skuteczniej chroni się przed zarazkami. Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego w chwilach smutku mimowolnie sięgasz po czekoladę? Przyczyną może być tu zarówno nawyk, jak i intuicyjna reakcja organizmu. Po spożyciu czekolady w organizmie zwiększa się poziom serotoniny i endorfin, dzięki czemu stres ulega złagodzeniu i znacznie łatwiej jest oddać się błogiemu odpoczynkowi. Skarpetki z czekoladą stanowią świetne przypomnienie tego, że słodkości, jedzone w rozsądnych ilościach, mogą mieć doskonały wpływ na organizm.