Apetyczne skarpetki w jabłka

Kategorie : Blog , Okazje , Trendy

Skarpetki z jabłkami

Choć aromatyczna szarlotka często kojarzona jest z jesienią, to równie dobrze smakuje wiosną i latem, zwłaszcza z dodatkiem lodów waniliowych. Kiedy natomiast o szarlotce mowa, nie sposób pominąć jej podstawowego składnika, jakim są jabłka. To właśnie te chrupiące owoce stanowią kwintesencję smaku ciasta. Żeby jeszcze lepiej podkreślić swoją miłość do soczystych przysmaków, możesz zaopatrzyć się w skarpetki z jabłkami. Kolorowy model będzie Ci doskonale służył podczas wszystkich pór roku. Skarpetki w jabłuszka to też prawdziwy must have dla wszystkich tych, którzy kochają polską przyrodę. Można powiedzieć, że jesteśmy szczęściarzami, ponieważ w Polsce możemy przebierać pomiędzy dziesiątkami odmian jabłek. Niektóre są słodkie, a inne zaskakują kwaskowatością. Wiele jest takich, które najlepiej smakują na surowo, ale również tych, które perfekcyjnie prezentują się w formie przetworów. Szarlotka, pieczone jabłko, a może kaczka z jabłkami? Na jakie danie Ty postawisz?

Dlaczego warto jeść jabłka?

W Polsce zwykło się mówić, że jedno jabłko dziennie oddala lekarza ode mnie. Przysłowia są uczone już przedszkolaki, a wszystko po to, aby przekazać dzieciom nawyk zdrowego odżywiania. Na szczęście jabłka łączą w sobie bogactwo drogocennych właściwości z wyjątkowymi walorami smakowymi. Jabłka zawierają wiele witamin, wśród których można wymienić m.in. C, A oraz K. Pierwsza z nich działa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, druga poprawia wzrok, natomiast trzecia ma pozytywny wpływ na krzepliwość krwi. Jakby tego było mało, jabłka zawierają spore ilości kwasu foliowego, przez co są doskonałym wyborem dla kobiet w ciąży. Ponadto przecier z jabłek może być bezpiecznie podawany nawet malutkim dzieciom. Jest to produkt, który niezwykle rzadko uczula, a przy tym posiada w sobie żelazo, które pomaga zapobiec ewentualnej anemii. Jabłka zawierają też potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Potas reguluje gospodarkę wodną organizmu, a do tego odpowiada za prawidłową pracę serca. Regularne jedzenie jabłek może uchronić Cię przed wystąpieniem miażdżycy, a także przed odkładaniem się złogów cholesterolu. Zmagasz się z uciążliwą zgagą? Ponownie pomocne okażą się jabłka, które działają też korzystnie na pracę układu pokarmowego. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości błonnika, który przyspiesza metabolizm. Przy tak wielu drogocennych właściwościach jabłka stanowią prawdziwe skarby natury, które warto wprowadzić do swojej diety.